KAMAGURKA | 4 JULI | Hof van Riemen - HEIST-OP-DEN-BERG

Wie?

Het veelzijdige artistieke oeuvre van Kamagurka heeft een absurdistische humor als rode draad. Kama, of Luc Zeebroek, is schilder, cartoonist, televisie- en theatermaker. We zagen hem met zijn compagnon Herr Seele in Studio Kafka of Lava en solo in o.a. De Laatste Show, Man Bijt Hond (De Grens), Uitzonderlijk Vervoer (op Vier) en 300 Jaar Grens voor Canvas (2014). Hij begon voor Humo te werken in de jaren ‘70 en publiceert sindsdien in kranten en tijdschriften in Europa en de VS. Lang voor de hype van de stand-upcomedy bracht Kamagurka al zijn hersenspinsels en teksten op de planken. Hij voelt zich als performer dan ook als een vis in het water. De laatste jaren treedt hij solo op met avondvullende theatershows, zoals Sprook, een rollercoaster van absurdistische gedachten.

Wat mag je verwachten?

Een herneming van zijn show Vliegangst op de Pechstrook. Uit angst om te vliegen, besluit de reizende Kamagurka om de auto te nemen. Hierdoor belandt hij echter in een monsterfile, met de meest uiteenlopende, bizarre en onwaarschijnlijke situaties als gevolg. Net op het ogenblik waarop hij denkt dat het niet erger meer kan, beginnen de problemen pas echt. Maar natuurlijk mag er ook al eens gelachen worden.

NIGEL WILLIAMS | 11 JULI | Stadspark GEEL

Wie?

Nigel Williams, afkomstig uit Bristol, was eind jaren ‘90 een van de grondleggers van de nieuwe golf in de Belgische stand-upcomedy. In 2000 won hij Humo’s Comedy Cup en sindsdien bestookt hij op podia in binnen- en buitenland het publiek met zijn uptempo stand-upcomedy. Hij staat bekend om zijn sociaal engagement en zijn hilarische, onverbloemde stijl. Geen typetjes, acts, speciaal decor of attributen, enkel Nigel en een microfoon. Nigel brengt maatschappelijk relevante stand-up in de zuiverste Angelsaksische traditie, geënt op de actualiteit, met messcherpe observaties, veel improvisatie, freewheelen en ruimte voor pittige interacties met het publiek. 

Wat mag je verwachten?

Nigel op zijn best: dicht bij het publiek, onvoorspelbaar, eerlijk, verontwaardigd en confronterend.

Een stand-upsneltrein met een ‘best of’ van zeven zaalshows, aangevuld met nieuwe teksten, speciaal geschreven voor deze avond. “Verwacht veel stukken uit de actualiteit en geplukt uit onze omgeving”, aldus Nigel. “Ik schrijf bijna alle dagen, dus het zal sowieso zeer actueel zijn.”

 

 

Nigel Williams over Verklapt:

De sfeer op de vertelavonden is altijd relaxed en ongedwongen. En als het weer meezit, is er meteen ambiance. Zet een Vlaming in een park met een pintje en een makkelijke stoel en het kan niet kapot. Ik kijk jaarlijks enorm uit naar Verklapt. Er is ook meer contact met het publiek en het is heel toegankelijk. Bring it on!”


RAF COPPENS | 18 JULI | Krankhoeve BONHEIDEN

Wie?

Raf Coppens staat al meer dan 25 jaar op de planken. Deze voormalige leraar bouw begon zijn carrière als cabaretier in 1991. Met succes en tal van prijzen, zoals de Humorologie-Marke en de Humo's Comedy Cup tot gevolg. Sinds 2004 brengt hij elk jaar een eindejaarconference op VTM. In zijn ‘sneltreincomedy’ schiet Raf aan hoog tempo oneliners op het publiek af. Na een uitgebreide cursus Engelse en Amerikaanse comedy kwam hij tot het besluit: het moet nog sneller. En het werd nog sneller en grappiger.

 

Wat mag je verwachten?

Zes oneliners per minuut. Op een uur 360 keer lachen. Geen meningen, geen boodschap, geen rode draad. Enkel grappen. “Ik heb 25 jaar geleden een optreden meegemaakt op het domein van de Krankhoeve”, zegt Raf. “Op weg naar huis dacht ik: ‘Hier wil ik ook eens spelen in openlucht.’ En kijk, het is zover. Gezelligheid troef!”

.

Raf Coppens over Verklapt:

In de zomer zijn de mensen iets losser. Het publiek zit bij deze optredens in openlucht ook niet in het donker en de artiest ziet alles wat er gebeurt op het plein. Interactie mogelijk dus. Dergelijke initiatieven zouden meer mogen gebeuren!” 

 

AN NELISSEN | 25 JULI | Warandepark TURNHOUT

Wie?

An Nelissen, een van de populairste comédiennes van Vlaanderen, heeft na ruim 45 jaar op de planken besloten ermee te stoppen. Maar om het af te leren, maakte ze nog één show. Haar shows bereiken een breed publiek, terwijl ze inhoudelijk toch steevast moeilijke onderwerpen aankaart. Dankzij herkenbare en zeer persoonlijke verhalen slaagt An er keer op keer in om een verrassende kijk op het leven te bieden. Na een vruchtbare carrière in het repertoiretheater en op televisie, o.a. in Langs De Kade, Kriebels en Familie, begon An in 1997 solovoorstellingen te spelen. Met haar spraakmakende monologencyclus bouwde zij een trouw publiek op en lokte tienduizenden toeschouwers naar de zalen.

 

 

Wat mag je verwachten?

“Mensen spreken me vaak aan over fragmenten uit vroegere shows”, vertelt An. “Voor deze zomer hebben we een uurtje ‘best of’ geselecteerd. Personages en stukken die ik graag heb gespeeld in vorige solo’s komen terug voorbij. Het is dus geen kleine versie van mijn laatste theatershow, maar iets speciaals, iets apart. Ik heb vaak gespeeld in Turnhout en geef er ook les. Ik ken de Turnhoutenaren als lieve en creatieve mensen, dus ik verwacht hoe dan ook een leuke sfeer.”

An Nelissen over Verklapt:

“Ik doe al meer dan tien jaar dit soort zomervertellingen en het is altijd prettig. Helemaal anders om voor 2.000 mensen te staan die juist uit hun tuin komen, dan voor een theaterpubliek. Het is geestig. Mensen komen met hun drankje, zijn relaxed, laten zich verrassen. Altijd gezellig. Buiten moet ik een beetje groter spelen om iedereen mee te krijgen. Zo wordt het wat meer commedia dell’ arte.”

DIRK DENOYELLE  | 1 AUGUSTUS | Park gemeentehuis WESTERLO

Wie?

We kennen Dirk Denoyelle als woordkunstenaar, cabaretier en humorist. Zijn stemmenimitaties zijn legendarisch, zijn sketches en liedjes behoren intussen tot ons cultureel erfgoed. De afgelopen jaren trad hij voornamelijk op voor de bedrijfswereld maar nu is hij met zijn vaste begeleider Kris De Jean helemaal terug! Zij serveren een wervelende show waarin trendwatchers, Turkse militanten en getuigen van Jehova de revue passeren. Gezongen parodieën zijn er natuurlijk ook weer bij: van Johnny Cash tot Tourist LeMC, van Bruno Mars tot Milow. En Twitter, gecijfer en iPads zijn alomtegenwoordig.

 

 

Wat mag je verwachten?

“Vorige zomer mochten we voor Verklapt in Hoogstraten een avant-première van onze show Alles Behalve Stand-Up spelen en die is intussen gerijpt”, vertelt Dirk. “Ooit speelden we in Westerlo in een tot theatertje omgebouwde vrachtwagen. Dat was toen bij-zon-der gezellig en Westerlo kwam als heel mooi en sympathiek op mij over. Ik hoop dat dat zo gebleven is”, lacht hij.

Dirk Denoyelle over Verklapt:

“In een zaal heb je per definitie makkelijker de aandacht. Maar ik heb er alle vertrouwen in: het Verklapt-publiek is van het beste dat een komiek zich kan dromen. Alleen jammer dat we in dit landje nooit weten wat het weer voor ons in petto heeft.”

JAN DE SMET | 8 AUGUSTUS | Tuin pastorij RETIE

Wie?

Jan De Smet is een muzikale duizendpoot. In de loop van zijn - al ruim 40 jaar durende - muzikantenbestaan heeft deze zanger, componist, tekstschrijver, muziekliefhebber, vinylcollectioneur en multi-instrumentalist een zeer uitgebreide muzikale bagage verzameld. Een klein deel daarvan kon hij 32 jaar lang kwijt bij De Nieuwe Snaar. Het leeuwendeel van het materiaal heeft hij echter zorgvuldig geklasseerd. De Smet wil na het mooie einde van De Nieuwe Snaar dit repertorium publiek maken. En dat kunnen wij alleen maar toejuichen!

 

Wat mag je verwachten?

Zichzelf begeleidend op een zestal instrumenten - wees gerust, nooit allemaal tegelijk -  levert Jan De Smet zich over aan het repertorium dat zich die avond aandient. Zeker is dat er veel muziek zal zijn. Denk aan eigen, soms zeer onbekend werk maar ook liedjes van collega’s die hem hebben beïnvloed. Jan De Smet: “Ik speel ‘Solo en zonder veel Cinema’, met niets in de handen, niets in de mouwen. Liedjes met de bijhorende anekdotes. Het programma stel ik samen volgens de ‘goesting’ van het moment, maar het heeft natuurlijk banden met alles waarmee ik al toerde en nog zal toeren. Ik volg ook suggesties vanuit het publiek, beantwoord vragen en willig verzoeken in. In de mate van het mogelijke natuurlijk.”

Jan De Smet over Verklapt:

“Boeiende vertellers en geweldige entertainers in een warme gezellige zomersfeer, meer moet dat niet zijn! Het is wel een moeilijkere opdracht om in de openluchtsfeer een publiek bij de les te houden. Er is zoveel visuele afleiding. Voor de artiest is het dus een kwestie van een tandje bij te steken om iedere aanwezige bij de voorstelling te betrekken.”

DIMITIRI LEUE | 15 AUGUSTUS | Kasteel D’Ursel HINGENE

Wie?

Dimitri Leue is zowel acteur, auteur als regisseur, bekend van een hele waaier aan toneelvoorstellingen en tv-programma’s. In 2016 verscheen zijn fictiedebuut Het Lortchersyndroom. Voor Verklapt brengt Dimitri een nostalgisch, humoristisch verhaal over de liefde. Het verhaal van Walter, de havenloods, die op een schone dag merkt dat er niet alleen tabak en alcohol van de boot valt. Dimitri schetst de teneur van het verhaal: “Ieder cliché heeft zijn waarheid, iedere waarheid is als een pannenkoek. Hoe dun ook, hij heeft altijd twee kanten. En je kan er veel suiker opdoen, maar als de pannenkoek zout is, is hij zout.”

Wat mag je verwachten?

“Mijn grootvader, Frederick Leue, was gek van de haven en nam mij dan ook te pas en te onpas mee naar dit gebied”, vertelt Dimitri Leue over de kiem van dit verhaal. “Deze man, die meer boeken had dan hoofdhaar, vormt mijn inspiratiebron voor een fictief verhaal over een man die zijn kleinzoon een vreemde erfenis schenkt. Het is een bitterzoet komische vertelling met erotische elementen. Zoals daar zijn: een tepelhof (eigenlijk twee), een snor (wel degelijk 1) en olijfolie (ongeveer 250 dl.) Komt dat luisteren!”

 

Dimitir Leue over Verklapt:

“Een ‘buiten-gewoon’ concept. Het wordt een gezellige zomeravond die baadt in een kampsfeer. De geur van de avond maakt het misschien ook makkelijker voor het publiek om mee te dromen met het verhaal.”


JOOST VAN HYFTE | 22 AUGUSTUS | Mercuriussite GROBBENDONK

Wie?

Men neme 275 gr. gulle lach, 150 gr. vette knipoog, 150 gr. gastronomisch observatievermogen, 50 gr. culinaire kennis, 15 gr. gekke bekken, 15 gr. sfeer en gezelligheid en een snuifje sarcasme. Dat is het recept voor een avondje dolle pret met Joost Van Hyfte. De immer enthousiaste humorist brengt culinaire comedy die je zintuigen prikkelt. Zijn eerste zaalshow Kok was meteen een schot in de roos. Met Gastroseksueel verraste hij het Vlaamse publiek met zijn kook- én comedykunsten en dit jaar toert Joost met zijn nieuwste show Crisiskok.

 

Wat mag je verwachten?

Joost van Hyfte verenigt comedy en kookkunst op zijn hoogst originele manier. Hij serveert je comedy waarbij het water je in de mond zal lopen. Joost laat zich voor Verklapt leiden door het publiek: “Ik heb een menukaart in mijn kop zitten, zoek in het begin van de avond welk ‘vlees’ ik in de kuip heb en pas mijn set aan terwijl ik bezig ben.”

Joost Van Hyfte over Verklapt:

 “Bij mooi weer is het geweldig. De mensen zijn in vakantiemodus en wanen zich voor een avond ergens in het zuiden. Buiten krijg je natuurlijk te maken met ‘stoorzenders’. Ik probeer daarop in te spelen, want improviseer graag. En zelf maak ik er ook een beetje vakantie van, want ik kom met de mobilehome. Na de show drink ik met het publiek nog een pintje. Wat een heerlijke job heb ik toch!”