WILLIAMS & DE PRAITERE | 4 JULI '23 | Hof van Riemen HEIST-OP-DEN-BERG

PIET DE PRAITERE

Piet De Praitere is schrijver, acteur en stand-upcomedian. Een fabuleuze verteller met een absurde stijl vol gratie en vaardigheid. Onvoorspelbaar en gracieus. Een rasechte performer en oude zak die momenteel zijn tweede jeugd beleeft. 

Elke generatie heeft afwijkende performers die niet in een hokje te plaatsen zijn. Piet De Praitere is zo iemand. 

Na zijn theateropleiding stond hij mee aan de wieg van de Vlaamse comedy. Hierdoor komt hij terecht bij Studio Kafka, een humoristisch radioprogramma op Studio Brussel, waarin hij samenwerkte met onder meer Kamagurka. Uit dit programma ontstond zijn eerste typetje Etienne met het open verhemelte. Daarna volgen een tiental avondvullende soloshows. 
Als acteur vertolkte Piet verschillende rollen in films en TV-series zoals Bevergem, De Twaalf, Onder vuur, Nonkels, Chantal, ….. 

‘In zijn branche van de amusementswereld is de ongeregelde Piet De Praitere stukken grappiger dan gemiddeld’ (RV - Humo)

  

NIGEL WILLIAMS  

Is het een gevolg van de dreigende klimaatverandering? 

Van een almaar vreemder wordende gedigitaliseerde wereld? 
Van het ouder worden? 

 

Is Nigel Williams de weg kwijt? 

Niet echt, maar hij heeft in het leven wel dikwijls de verkeerde afrit genomen. Niet verwonderlijk als zijn grootste afwijking zijn uitgesproken mening is. Een mening, niet altijd gevormd met kennis van zaken, maar wel met kennis van wat mensen grappig kunnen vinden. 

Nigel is altijd een beetje een outsider geweest, iemand die naar het grotere geheel kijkt en niets anders kan dan er hard om lachen. 
In De weg kwijt neemt hij ons mee in zijn vertwijfelde hoofd als hij doorheen de verwarring van het moderne leven op zoek gaat naar de juiste weg.

NELE BAUWENS | 11 JULI '23 | Hofke van Chantraine OUD-TURNHOUT

NELE BAUWENS

Dartelend ging Nele Bauwens door het leven, de dag plukkend, swingend en zingend.

Tot de geschiedenis kwam aankloppen, en de buren ook.
Met humor en weemoed, met warmte, liefde en sprankelende spitsheid vertelt Nele over de wereld waarin we leefden en over een nieuwe die geboren wordt.
Een niet geheel virusvrije wereld, met één mensdom en één dierenrijk, die elkaar bestuderen en van elkaar leren. 
Wie denkt aan huilen van het lachen, aan wenen van ontroering en aan rollen van het ene wonderlijk inzicht in het andere, die denkt aan een cabaretvoorstelling van Nele Bauwens.

 

Nele bouwde gestaag aan een carrière in de vaderlandse showbizz, swingde met El Tattoo del Tigre, zong met Tine Embrechts en Lucas Van den Eynde de pannen van het dak in Jukebox, en fluisterde luid in haar cabaretvoorstellingen ‘Ik moet beter luisteren’ en ‘Wat een geluk’.

EEN CABARETVOORSTELLING VAN NELE BAUWENS is haar derde monoloog, tot stand gekomen in een trio met Sam De Graeve (tekst) en Raf Walschaerts (tekst en regie).

JAN DE SMET | 18 JULI '23 | VTC De Mixx HERSELT

JAN DE SMET

JAN DE SMET – Solo en zonder veel cinemaIn de loop van zijn - nu al ruim veertig jaar durende - muzikantenbestaan heeft zanger, componist, tekstschrijver, muziekliefhebber, vinylcollectioneur en multi-instrumentalist Jan De Smet een zeer uitgebreide muzikale bagage verzameld. Een klein deel daarvan kon hij 32 jaar lang kwijt bij De Nieuwe Snaar. Het grootste deel van het overige materiaal zit echter opgeborgen in zorgvuldig geklasseerde mappen.  

 

Omdat Jan De Smet een muzikale omnivoor is, zijn bijna alle denkbare muziekstijlen hierin vertegenwoordigd. Na het mooie einde van De Nieuwe Snaar is er een onweerstaanbare drang de oorzaak van dat dit repertorium ook publiek wordt gemaakt. 

Zichzelf begeleidend op een zestal verschillende instrumenten (wees gerust, nooit allemaal tegelijk) zal Jan De Smet zich Solo en zonder veel Cinema overleveren aan het repertorium dat zich die dag aandient en dat is eigen (soms zeer onbekend) werk, maar ook zorgvuldig uitgekozen liedjes van gewaardeerde collega's die hem hebben beïnvloed (Drs.P, Wannes Van de Velde, Bob Dylan, Georges Brassens, …), dit alles aangenaam gesausd met allerhande grappige anekdotes en hier en daar een vreemd instrument. 

Jan De Smet, Solo en zonder veel Cinema!
Hij brengt geen cinema mee, en nog minder tierlantijn. Maar in zijn koffer zitten wel heerlijke verhalen en vergeten songs met eeuwigheidswaarde. Het is de geestigste les monumentenzorg die ik ooit kreeg. Gebracht door Meester Jan, een zanger met een hoed, in de vorm van zijn leven. Stijn Tormans | Knack

VEERLE MALSCHAERT  | 25 JULI '23 | Hof ter Zielbeek PUURS-SINT-AMANDS

VEERLE MALSCHAERT 

6de onewomanshow 'Je suis Pippi (dans le kakka)' 

We zitten allemaal in de shit. Zo ook Veerle Malschaert, maar daar gaan we het niet over hebben. Of toch wel! Maar dan op de leukste manier die er te vinden is.  En vooral hoe we eruit geraken. 
Want dans le kakka, tu dois devenir Pippi!

Ook (en zéker) in tijden als deze, waar we met angst en rampspoed rond de oren geslagen worden, zoekt Veerle, samen met de Pippi in zichzelf, de hoop in de wanhoop, de verbinding in de polarisering, het plezier in de sleur en de vrijheid in de beperking.

When life is shit, stijgt deze Pippi in ware Mary Poppins stijl erboven uit. Als het met bakken uit de lucht valt, schuilt ze zingend onder haar para-pipi, wordt er met modder gegooid, danst ze achter haar para-kaka. En het goeie nieuws is, u mag wmeedoen, vrij en blij, want er zit ook Pippi in u en mij.
Veerle Malschaert volgt, net als Pippi Langkous, haar eigen parcours en laat zich als artiest niet in een vakje duwen of aan banden leggen door labels. Ze ontwikkelde een uniek genre dat je nog het best kan omschrijven als openhartige, rake en troostende comedy, een uniek genre waar Veerle Malschaert als comédienne ondertussen gerust haar patent op mag nemen. 

'Pippi', zeker in tijden van kakka, uw beste therapie! 

 

Een voorstelling over ongedimd uzelf mogen zijn, vastzitten en loslaten, over ’t huis en houden, over aandacht geven en krijgen, over aan de haak geslaan worden, maar niet aan de leiband willen, over bangboosbibberland en de paniek laten varen, over pippi en kakka en over kiezen voor het leven. 

NELE GOOSSENS | 1 AUGUSTUS '23 | Amfitheater PUTTE

NELE GOOSSENS - En nu?

Zolang je bezig blijft, gaat alles vanzelf. Je leeft in een rush en je hebt geen tijd om je vragen te stellen. Maar wat, beste mensen, als je daarna stil komt te staan? Wat als je, al was het maar voor even, gaat zitten en jezelf de vraag stelt … En nu?


Hals over kop is Nele Goossens terechtgekomen in het exacte midden van haar fel bewogen bestaan. Nele Goossens' vorige, alom geprezen cabaretvoorstelling greep plaats te midden van het puin van bouwwerken, waar het publiek zich slap kon lachen bij haar gekke drukte; in één hand droeg zij een boormachine, in de andere hand een kind in een geel hesje en een huishouden om te beredderen.

Maar ziehier: die hectische verbouwingen zijn nu achter de rug. Het leven van de cabaretière valt terug in zijn plooi, het lawaai schijnt te zijn gaan liggen - maar, zoals gevreesd: nu komen daar de grotere vragen. Een fles wijn gaat hier niet tegen helpen. Telefoneren met vriendinnen ook niet. Af en toe een lied zingen, dàt misschien wel een béétje. Al staat één zekerheid wel 100% overeind: nu nog eens verhuizen dat nooit meer!

Cabaretière en actrice Nele Goossens is gekend van Chris & Co, Het Toneelhuis, Het Witte Paard, De Vaginamonologen en talloze andere glorieuze producties. En nu?, haar vierde onewomanshow, is Nele Goossens in de overtreffende trap. Met de haar eigen, tomeloze energie smijt de vedette zich met ongemene virtuositeit in herkenbare bekentenissen, diepmenselijke bespiegelingen, genadeloze fileringen en grollige observaties - nooit zonder een kwinkslag, van de onomwonden schaterlach tot de stillere, sympathiekere glimlach. En prachtige muziek tussendoor.


JOHNNY TRASH | 8 AUGUSTUS '23 | Recreatiedomein Netepark HERENTALS

JOHNNY TRASH

In het Rock- en Countrymileu kent men hem als een gedreven muzikant en een getalenteerd zanger. TV-kijkend Vlaanderen kent hem dan weer van het VTM programma Belgium’s Got Talent, waar hij een onvergetelijke beurt maakte met z’n komische nummers. Zijn onafscheidelijke cowboyhoed siert echter niet enkel uw TV-scherm en allerlei rockfestivals, hij is ook een veelgevraagd comedian op de Vlaamse comedy podia. In die 5 jaar als comedian schopte hij het tot in de finales van o.a. het Cabaret Concours Vlaanderen, Humo’s Comedy Cup en dus ook het voorgenoemde Belgium’s Got Talent.  Jawel, Johnny Trash is een man van vele werelden. De goedmoedige cowboy van het Vlaamse Lied. Maar met een scherpe kijk op een net àndere realiteit.

 

Hij toert het hele land door met een comedyshow die draait rond zijn liedjes, KleinKunstComedy aldus hemzelve. Origineel is hij al zeker, met zijn bizarre kijk op o.a. het leven, op vooroordelen, reizen en vooral op eten sleept hij z’n publiek mee in een verrassende mix van humor en muziek met een hoek af. Met het grootste gemak schiet hij met humoristische anekdotes afgewisseld met nummers zoals “Bicky Cheese” en “Vlaand'renland”. Hij begeleidt zichzelf op gitaar. Of omgekeerd. Want ook dat is mogelijk in de wereld van Johnny Trash.

JAN LINSSEN | 15 AUGUSTUS '23 | Sint-Michielsdomein SINT-KATELIJNE-WAVER

JAN LINSSEN - Sloef

In een maatschappij waar iedereen zichzelf is, loopt één soort man wat verloren: de ideale schoonzoon.
Hij die leeft en denkt en voelt zoals hij is opgevoed door zijn Katholiek geïnspireerde ouders.
Hij die zorgend is voor zijn vrouw en kinderen.
Hij die zelfs stiekem zijn schoonmoeder leuk vindt en zichzelf soms teveel wegcijfert, maar af en toe het onbedwingbare gevoel heeft om de rebel uit te hangen.
Enkel weet hij niet hoe. En wat gaat zijn vrouw daar nu weer van zeggen?
Dat is Jan modaal, beter nog, dat is Jan Linssen. In SLOEF! toont hij hoe het leven is, maar ook hoe hij het ook wel anders zou willen zien. Hoe de rebel in hem voor eens en voor altijd opstaat en iedereen goed laat weten wat hij ervan denkt.
Als zijn vrouw dat ok vindt, tenminste.Geen Taxi Papa meer, geen warmtebron meer voor de koude voeten van zijn vrouw.
Jan breekt uit!

JOOST VAN HYFTE & VINCENT VOETEN | 22 AUGUSTUS '23 | pastorij OLEN

JOOST VAN HYFTE

“Joost zijn mond valt open, want hij mag weer optreden voor die lieve mensen van Olen.“ 

 

Hij staat nochtans niet vaak met zijn mond open, want meestal heeft hij de mond vol … en dat zal deze keer niet anders zijn … houd u klaar voor Joost Van Hyfte!

Wij zien het zitten, hopelijk jij toch ook … beetje lachen, pintje bier en hopelijk een warme droge zomeravond! Tot dan, tot op de zomervertellingen!

VINCENT VOETEN

Vincent Voeten staat nog maar sinds 2016 op de planken, maar aan de talenten van deze Kempische politie-inspecteur valt niet te twijfelen. Met comedians Jimmy Carr en Anthony Jeselnik als grote voorbeelden ontwikkelde hij snel zijn eigen stijl: zwartgallige, snoeiharde jokes met een gortdroge vertelling.


In 2017 schopte hij het al tot in de finale van de Lunatic Comedy Award en in datzelfde jaar werd hij als winnaar gekroond van de Utrechtse Comedy Talent Award – de grootste stand-up wedstrijd van Nederland. Hij werd vervolgens opgepikt door Jens Dendoncker en tourde als Young One met Michael Van Peel en als support voor Alex Agnew.

Op 13 maart 2022 won hij de 13de editie van Humo's Comedy Cup. Daarover schreef De Standaard:
'Maar dat ruim een kwart van zijn materiaal landde op een punchline over een vrouw die dik of lelijk was, en die vermoord, mishandeld of verkracht werd, viel wel op.'

Naast stand-up comedy schreef Vincent ook mee aan programma's zoals De Slimste Mens ter Wereld, Geubels en de Belgen en Is er een dokter in de zaal?


Vincent Voeten, not for the faint of heart.